Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Η πολιτική της Ευρώπης για τους πρόσφυγες

Αυτή τη στιγμή στη Συρία υπάρχουν τέσσερα ανοιχτά μέτωπα. Το δικτατορικό καθεστώς του Άσαντ -το οποίο υποστηρίζεται από τη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα- ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, ένα ετερόκλητο μόρφωμα, που με αμερικάνικο εξοπλισμό μάχεται το καθεστώς του Άσαντ και τρίτο μέτωπο ο εκπαιδευμένος και χρηματοδοτούμενος από τους Αμερικάνους, ISIS. Στον πόλεμο αυτόν εμπλέκονται και οι Κούρδοι, οι οποίοι διεκδικούν ένα ανεξάρτητο κράτος και υπερασπίζονται τα εδάφη τους από τις επιθέσεις που δέχονται από όλες τις πλευρές.
                Η εμπόλεμη κατάσταση στην περιοχή της Συρίας έχει οδηγήσει 7.000.000 Σύριους να προσφύγουν σε γειτονικές χώρες κι άλλα 4.000.000 στην Ευρώπη. Ενδεικτικά στον Λίβανο, μέχρι και τις 5 Σεπτέμβρη είχαν προσφύγει και εγκλωβιστεί περισσότεροι από 1.000.000 Σύριοι (αυτή τη στιγμή 1 στους 4 ανθρώπους που ζουν στον Λίβανο, είναι πρόσφυγας), οι οποίοι εμποδίζονται να εγκατασταθούν μόνιμα εκεί. Από τις αρχές Μαΐου η χώρα έχει σταματήσει να υποδέχεται πρόσφυγες και για να εισέλθει κάποιος εκεί απαιτείται βίζα. Το 55% των προσφύγων ζει σε καταυλισμούς και στερείται την πρόσβαση σε βασικά αγαθά, ενώ ταυτόχρονα το κράτος τους αρνείται το δικαίωμα να δουλέψουν. Ίδια πολιτική εφαρμόζεται και από την τουρκική κυβέρνηση.
                Λόγω της μεταχείρισης αυτής, αναζητούν διέξοδο στην Ευρώπη. Παρά τις εξαγγελίες περί ανθρωπισμού, οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν -στην πραγματικότητα- να τους ξεφορτωθούν. Πιο συγκεκριμένα η ακροδεξιά Ουγγρική κυβέρνηση έχτισε τείχος 175χλμ από συρματόπλεγμα για να αποτρέψει την είσοδο των προσφύγων, τους οποίους σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της, Victor Orban, αντιμετωπίζει ως “κίνδυνο για την θρησκευτική και φυλετική καθαρότητα της Ουγγαρίας”. Η ουγγρική αστυνομία κατ’ επέκταση, συλλαμβάνει τους πρόσφυγες που τους θεωρεί παράνομους μετανάστες και τους φυλακίζει για 3 χρόνια. Όσοι δε, έχουν στην κατοχή τους χαρτιά που να δηλώνουν ως χώρα ασύλου την Σερβία, απελαύνονται προς τα  εκεί. Η Σερβία αρνείται να δεχτεί όσους πρόσφυγες έρχονται από την Ουγγαρία και τους ξαναστέλνει πίσω. Από την άλλη η Σλοβενική κυβέρνηση χτίζει τείχος από συρματόπλεγμα στα σύνορα με την Κροατία για να αποτρέψει την είσοδο των προσφύγων στην χώρα. Η Σκοπιανή κυβέρνηση λαμβάνει πιο επιθετικά μέτρα, τοποθετώντας τανκς στα σύνορά της, των οποίων οι κάνες είναι στραμμένες προς την Ειδομένη.
Στη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε στις 23/09/2015, αποφασίστηκε οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ να εντείνουν τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων τους. Παράλληλα, μέσω των κέντρων καταγραφής προσφύγων (hotspots) -σε Ελλάδα και Ιταλία- επανδρωμένα με ειδικό προσωπικό χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ (Frontex, Europol, EASO και EUROJUST), να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ εκείνων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ασύλου και των οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι θα πρέπει να απελαύνονται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι γερμανικές Αρχές με πρόχειρες προβλέψεις υπολογίζουν οτι θα περάσουν μόνο από τη Γερμανία μέχρι το τέλος του χρόνου, γύρω στους 800.000 Σύριους πρόσφυγες.
Παρόλο αυτά η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε να δοθεί άδεια παραμονής σε μόλις 160.000 εξ αυτών και μάλιστα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επομένως η στρατηγική της ΕΕ χωρίζεται σε δυο σκέλη. Απο τη μια έχει στόχο τη διοχέτευση μερικών χιλιάδων προσφύγων κι απο την άλλη το “φακέλωμα” των “λαθραίων” (δακτυλικά αποτυπώματα κ.ά.), καθώς και την εξόντωση των πλοίων των λαθρέμπορων μαζί με τους χιλιάδες πρόσφυγες που μεταφέρουν.    
Ήδη πριν από τη Σύνοδο, τα κράτη-μέλη της ΕΕ έλαβαν μέτρα για να αποθαρρύνουν την μετακίνηση των προσφύγων προς αυτές. Η Δανία αποφάσισε να μειώσει κατά το ήμισυ (πιο συγκεκριμένα στο 45%) το επίδομα των προσφύγων. Η Αγγλία απέναντι σε αυτό το προσφυγικό κύμα απαντάει ότι θα δεχτεί μόνο 1.000 μέχρι το τέλος του χρόνου, την υπόθεση των οποίων θα επανεξετάσει μετά το πέρας των 5 ετών της διαμονής τους. Στην Ολλανδία από τα 30 κέντρα διαμονής αιτούντων άσυλο έχουν απομείνει μόλις 6 και με αυστηρότερες προϋποθέσεις εισαγωγής.
                Στην Ελλάδα οι πρόσφυγες που θέλουν να διαφύγουν στην Ευρώπη, περνώντας πρώτα από τα νησιά του Αιγαίου (Κως, Λέσβος) καταλήγουν-κατά χιλιάδες -στοιβαγμένοι μέσα σε τρένα και λεωφορεία στην περιοχή της Ειδομένης. Εκεί έχουν ήδη κατασκευαστεί κέντρα καταγραφής-μετεγκατάστασης στα πρότυπα της Συνόδου Κορυφής. Με την ολοκλήρωση αυτού του έργου, θα επιτρέπεται η είσοδος στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης μόνο σε όσους ανήκουν σε οργανώσεις θεσμικού χαρακτήρα (Europol, EUROJUST, Frontex, MKO κλπ). Με αυτόν το τρόπο απαγορεύεται η είσοδος σε όλους τους αλληλέγγυους. Η ελληνική κυβέρνηση μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ως ένα θετικό βήμα.
                Από το 2014 στον Έβρο υπάρχει “τείχος” ειδικά κατασκευασμένο για την αποτροπή εισόδου των προσφύγων στη χώρα. Το ”τείχος” αυτό είναι ενδεικτικό της μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζεται ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της κρίσης του 2009. Είναι η ίδια πολιτική που προάγει την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, νομιμοποιώντας τις επιθέσεις των φασιστών κατά των μεταναστών και αυξάνει τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής στα νησιά υποδοχής(Κως,Λέσβος).


 

Το σχέδιο της ΕΕ μεριμνά μόλις για το 4% του συνόλου των προσφύγων που θα εισέλθουν στην Ευρώπη. Για το υπόλοιπο 96% προετοιμάζονται μαζικές επιθέσεις, απελάσεις και στην καλύτερη περίπτωση κρατήσεις σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.




Αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη. Καθημερινά και ειδικά τις βραδινές ώρες περνούν από τα σύνορα με τα Σκόπια χιλιάδες πρόσφυγες. Η ανάγκη για ανθρώπινο δυναμικό που να βοηθά στην γρήγορη και ευκολότερη διανομή τροφίμων και ρούχων είναι μεγάλη. Οι χιλιάδες των πρσφύγων που καταφθάνουν εκεί δε χρειάζονται μόνο την υλική βοήθεια αλλά κυρίως τη φυσική μας παρουσία.
               
               


Το Συντονιστικό Καλών Τεχνών (Σ.Κ.Τ.) για 3η βδομάδα συνεχίζει να μαζεύει πράγματα για τους πρόσφυγες. Ως χώρος συγκέντρωσης χρησιμοποιείται το "καμαράκι" του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Θεάτρου, στην οδό Εξαδακτύλου 8 (Θεσσαλονίκη, κέντρο).

Απο την Κυριακή 4/10 κι απο τις 12:00-20:00 και τις καθημερινές 09:00-20:00, το "καμαράκι" θα είναι ανοιχτό. 
           


Συντονιστικό Καλών Τεχνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου