Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

ΠΕΡΙ ‘’ΟΜΑΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ’’

            Τα πρόσφατα γεγονότα στην συνεδρίαση της Συγκλήτου με πρωταγωνιστή τον πρύτανη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Θ. Φορτσάκη  καθιστούν σαφέστερη την στάση και την πολιτική που προσπαθούν  να εφαρμόσουν οι διοικητικές αρχές του ελληνικού πανεπιστημίου.  Ο εν λόγω  πρύτανης κάλεσε τα ΜΑΤ και κλείδωσε το κτίριο της πρυτανείας στα Προπύλαια, με σκοπό να εμποδίσει την είσοδο των διαδηλωτών φοιτητών.  Συνέπεια του ‘’λοκ άουτ’’ ήταν και ο περιορισμός των εργαζομένων μέσα στο κτίριο οι οποίοι αντέδρασαν σε αυτό, καλώντας την Επιθεώρηση Εργασίας  για να καταγγείλει  την παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας   περί υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας. Οι δυνάμεις καταστολής, όμως,  απαγόρευσαν την είσοδο και στην Επιθεώρηση Εργασίας.

            Στην ίδια γραμμή απέδειξαν ότι κινούνται και οι πρυτανικές αρχές του Α.Π.Θ. αποστέλλοντας σε όλα τα πανεπιστημιακά e-mail  το  εξής (οι επισημάνσεις είναι δικές μας) :

‘’Η Πρυτανεία του ΑΠΘ επιθυμεί να ενημερώσει ότι η επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδος για την έγκριση θεμάτων καθημερινής λειτουργίας του πανεπιστημίου. Δεν θα συζητηθούν φοιτητικά θέματα. Θα συζητηθούν αιτήματα έγκρισης οικονομικών, τεχνικών και διοικητικών υποθέσεων, αρκετές από τις οποίες είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του πανεπιστημίου στο αμέσως επόμενο διάστημα. Η δαπάνη λειτουργίας της θέρμανσης στα κτίρια του ΑΠΘ, η προμήθεια αναλώσιμων και άλλων υλικών για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες των Τμημάτων, αλλά και πολλοί σοβαροί διαγωνισμοί υπηρεσιών (όπως η καθαριότητα) εξαρτώνται από την άμεση έγκριση της Συγκλήτου. Με το υπάρχον νομικό πλαίσιο η πραγματοποίηση της παραμικρής δαπάνης απαιτεί την έγκριση της Συγκλήτου.
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ είναι ένα αντιπροσωπευτικό σώμα διοίκησης, το οποίο δε νομιμοποιείται με βάση τη νομοθεσία να συνεδριάζει με την παρουσία τρίτων στην αίθουσα. Όλες οι διαδικασίες έγκρισης κινδυνεύουν να ακυρωθούν από ενστάσεις των εμπλεκόμενων στις διαδικασίες προμηθειών και διαγωνισμών, εάν η συνεδρίαση διεξάγεται με την παρουσία τρίτων. Η Σύγκλητος δεν μπορεί και δε θα συνεδριάσει με την παρουσία προσώπων που δεν ανήκουν στη νόμιμη σύνθεσή της και που φωνάζουν συνθήματα, λοιδορούν και υβρίζουν τα μέλη της κ.α., ακόμη και εάν αυτά τα πρόσωπα καταφέρουν να εισέλθουν διά της βίας στην αίθουσα. Η Πρυτανεία και η Σύγκλητος του ΑΠΘ επιδιώκουν σταθερά την αποφυγή οποιασδήποτε έντασης στους χώρους του πανεπιστημίου, αλλά έχουν υποχρέωση και να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των οργάνων του.
Η Πρυτανεία του ΑΠΘ καλεί τους Συλλόγους Φοιτητών των Τμημάτων του ΑΠΘ, αλλά και όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να μη προβούν σε ενέργειες που θα διακόψουν τη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Σε αντίθετη περίπτωση τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Καλεί τα Τμήματα και τους διδάσκοντες του πανεπιστημίου, να εξηγήσουν άμεσα το πρόβλημα και τις πιθανές συνέπειές του στους φοιτητές με τους οποίους έχουν καθημερινή επαφή στα αμφιθέατρα και στα εργαστήρια. Το πανεπιστήμιο χρειάζεται την ενεργό συμπαράσταση όλων για να λειτουργήσει στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, οι οποίες επιτείνονται από την εξαιρετικά μειωμένη χρηματοδότηση και την πολυπλοκότητα των κανόνων διαχείρισης οικονομικών και διοικητικών υποθέσεων που έχει θεσπίσει η Ελληνική Πολιτεία.
Οι Πρυτανικές Αρχές ΑΠΘ’’
               
                Είναι προκλητικό να μην αναγνωρίζονται ως φοιτητικά τα οικονομικά, τεχνικά και  διοικητικά θέματα του πανεπιστημίου. Ο οικονομικός προϋπολογισμός, η φύλαξη, η καθαριότητα, η  θέρμανση, τα  αναλώσιμα υλικά, οι κτιριακές υποδομές  είναι ζητήματα που όχι απλά αφορούν τον φοιτητή αλλά  τον επηρεάζουν άμεσα.  Παρόλα αυτά αποφάσισαν να μας  χαρακτηρίσουν  ‘’τρίτους’’ .

                 Η ομαλή λειτουργία του ιδρύματος δεν επιτυγχάνεται  με την καταστολή των διεκδικητικών παρεμβάσεων (΄΄Η Σύγκλητος δεν μπορεί και δε θα συνεδριάσει με την παρουσία προσώπων που δεν ανήκουν στη νόμιμη σύνθεσή της και φωνάζουν συνθήματα, λοιδορούν και υβρίζουν τα μέλη της κ.α.΄΄),  ούτε με την ανάθεση ρόλου χωροφύλακα στους καθηγητές ( ΄΄Καλεί τα Τμήματα και τους διδάσκοντες του πανεπιστημίου, να εξηγήσουν άμεσα το πρόβλημα και τις πιθανές συνέπειές του στους φοιτητές με τους οποίους έχουν καθημερινή επαφή στα αμφιθέατρα και στα εργαστήρια.΄΄). Θεωρούμε αυτή την προτροπή κομμάτι μιας  γενικότερης πρακτικής που στόχο έχει την καταστολή οποιασδήποτε αγωνιστικής πρόθεσης.

Καταγγέλουμε την  απαράδεκτη στάση των πρυτανικών αρχών που μεθοδεύουν τον εκφασισμό του πανεπιστημίου.
 Διεκδικούμε το δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για όλα τα ζητήματα ζωτικής σημασίας που αφορούν την  καθημερινή λειτουργία του πανεπιστημίου.
Το πανεπιστήμιο ανήκει στους φοιτητές και στην εργαζόμενη κοινωνία,  όχι στις εκάστοτε πρυτανικές αρχές.                                               

                                                                                                       
ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ.


                                                                       
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου