Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Κείμενο σχετικά με τους φοιτητικούς συλλόγους

το παρακάτω κείμενο σε απάντηση όσων είπε ο Φορτσάκης.


Οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι συνελεύσεις τους είναι το μόνο μέσο που έχουμε σαν φοιτητές για να συναντηθούμε, να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε πώς θα δράσουμε σε σχέση με οποιοδήποτε θέμα αφορά τη ζωή μας. Τα θέματα που συζητάμε μέσα στη συνέλευση ορίζονται από εμάς και ο καθένας έχει το δικαίωμα να θέσει οποιοδήποτε ζήτημα θέλει. Με το ηλεκτρονικό δημοψήφισμα που προτείνει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Φορτσάκης (18/11/2014), φαινομενικά δίνεται η δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων. Επί της ουσίας όμως, ο φοιτητής ούτε έχει λόγο πάνω στο θέμα που «ψηφίζεται», ούτε συζητάει για αυτό αφού απαντάει με «ναι» ή «όχι». Πόσο μάλλον όταν κρίνει την απόφαση και όχι τους λόγους για τους οποίους πάρθηκε αυτή. Πόσο μάλλον όταν αυτή η απόφαση είναι απόφαση συνέλευσης φοιτητικού συλλόγου η οποία είναι ούτως ή άλλως ανοιχτή σε όλους μας.
    Για μας είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η πρόταση έχει σκοπό να αποτρέψει τους φοιτητές απ’ το να συζητάνε, μιας και μεταφέρει τις αποφάσεις από την ζωντανή συλλογική διαδικασία στην οθόνη του υπολογιστή. Ακυρώνει, επομένως, το μόνο μέσο συλλογικής διεκδίκησης των φοιτητών.
    Η Πρυτανεία δημιουργεί ένα όργανο, εκτός των διαδικασιών των φοιτητών, το οποίο καθίσταται ανώτερο από τις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων, σε σημείο να  μπορεί να ακυρώνει τις αποφάσεις τους. Η πρόταση της Πρυτανείας ενισχύει τη λογική της αποχής από τις Συνελεύσεις και καλλιεργεί ένα κλίμα κανιβαλισμού μεταξύ των φοιτητών.
     Η λογική που προτείνει η εισήγηση του Φορτσάκη, που καταστρέφει οποιαδήποτε μορφή συλλογικής αντίστασης, είναι ό,τι χρειάζεται το Κράτος για να εφαρμόσει την πολιτική του και στο Πανεπιστήμιο. Μας βρίσκει πλήρως εναντιωμένους καθώς άμεσα καταπατά θεμελιώδη δικαιώματα όπως η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.

    Εμείς από την πλευρά μας, δεν ξεχάσαμε ότι την εξέγερση του Πολυτεχνείου την ξεκίνησαν Φοιτητικοί Σύλλογοι, με Φοιτητικές Συνελεύσεις και Καταλήψεις.


Συντονιστικό Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου