Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Ανακοίνωση του Συντονιστικού Κατάληψης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ

Το τμήμα μας κάθε χρόνο λειτουργεί με όλο και μεγαλύτερη δυσκολία. Λόγω έλλειψης πόρων από πέρσι δεν έχουμε θέρμανση. Από τη μία, δεν λειτουργεί ο ένας από τους δύο λέβητες και από την άλλη καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πετρέλαιο για λίγο χρονικό διάστημα πέρσι (1 εβδομάδα), το οποίο δεν έχει εξοφληθεί ακόμη. Παράλληλα, στα πλαίσια των απολύσεων του προσωπικού του ΑΠΘ, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι θερμαστές με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συντηρηθεί ο λέβητας.
         Δεν έχουμε χαρτί για φωτοτυπικό, άρα πρέπει να εκτυπώνουμε οι ίδιοι τις σημειώσεις μας. Τα πιάνα μας είναι ξεκούρδιστα και λόγω έλλειψης χρημάτων παραμένουν ξεκούρδιστα.
  Τα συγγράμματα θα διατίθενται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή, η εκτύπωση των οποίων θα είναι επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τους φοιτητές.
  Πολύ σημαντικό είναι και το πρόβλημα της καθαριότητας. Λόγω των περσινών απολύσεων των εργολαβικών υπαλλήλων καθαριότητας, έχει απομείνει ένας(!)  καθαριστής για τις Πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις της Θέρμης. Οι άθλιες συνθήκες υγιεινής αυξάνουν τον κίνδυνο μολύνσεων και ασθενειών.
  Επίσης, λόγω της κατάργησης της κατηγορίας Π.Δ. (συμβασιούχων καθηγητών) δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί το πρόγραμμα σπουδών, παρότι πολλά μαθήματα γίνονται αμισθί από υποψήφιους διδάκτορες. Για παράδειγμα, στο φετινό εξάμηνο δεν προσφέρονται υποχρεωτικά μαθήματα (Υ) και κάποια υποχρεωτικά κατ' επιλογήν (ΥΕ),γεγονός που δυσκολεύει την πορεία προς το πτυχίο.
  Στις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις διδακτικού προσωπικού, έρχονται να προστεθούν άλλες δύο λίστες απολύσεων που αφορούν λέκτορες, επίκουρους και ΕΕΔΙΠ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών -το οποίο δεν έχει διαψευστεί από επίσημα χείλη- σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας δήλωσε στη Γενική Γραμματέα της Συνομοσποδίας ΕΕΔΙΠ ότι από τις προαναφερθείσες κατηγορίες, θα απολυθούν 12.500 καθηγητές μέσα στο Δεκέμβριο και άλλοι 30.000 τον Ιανουάριο.
  Μέσα στο Γενάρη θα σταματήσει και η δωρεάν σίτιση. Θα δικαιούται δωρεάν μερίδες μόνο το 12% των φοιτητών του ΑΠΘ (από τους 45.000 ενεργούς φοιτητές μόνο οι 5.500 θα τρώνε δωρεάν) ενώ οι υπόλοιποι θα πληρώνουμε το αντίτιμο των 1,80 ευρώ συν Φ.Π.Α., όπως αναφέρει η σχετική απόφαση του Δ.Σ. της λέσχης την οποία επισυνάπτουμε.
  Οι απολύσεις των Διοικητικών υπαλλήλων, απειλούν την ίδια την ύπαρξη του Τμήματος, καθώς παραμένει μόνο μία υπάλληλος -που θα συνταξιοδοτηθεί σύντομα- η οποία καλούταν να εκπληρώσει τα καθήκοντα που δεν μπορούσαν οι τέσσερις προϋπάρχοντες, ενώ αναλάμβανε εθελοντικά να δουλεύει και στο σπίτι της!
Έχουν γίνει αναφορές στη συγχώνευση των τριών τμημάτων της Σχολής Καλών Τεχνών (στην οποία ανήκει το τμήμα μας), του Μουσικού, του Εικαστικού και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, γεγονός που θα έχει πολλές συνέπειες: αφενός υποτίμηση των πτυχίων μας, αφού θα χάνουμε την ειδικότητά μας - άλλες σπουδές και άλλη δουλειά κάνει ένας μουσικολόγος, άλλη ένας εικαστικός, άλλη ένας θεατρολόγος! Αφετέρου, υποβιβασμός εργασιακών δικαιωμάτων, αφού στην εκπαίδευση, που κατά κόρον απορροφούμαστε επαγγελματικά, οι τρείς ειδικότητες είναι ξεχωριστές και διδάσκονται από εξειδικευμένους απόφοιτους των τριών τμημάτων. Το προηγούμενο διάστημα το Υπουργείο προσπάθησε να «περάσει» με το λεγόμενο «Σχέδιο Β» ένα προγραμματισμό που προέβλεπε ότι μουσική, καλλιτεχνικά και θέατρο θα διδάσκονταν από 1 εκπαιδευτικό στα πλαίσια ενός μαθήματος καλλιτεχνικής παιδείας, ο οποίος θα άλλαζε ανά εξάμηνο. Προσωρινά απετράπει, αλλά προκύπτει ξανά.
 Ένα… δεύτερο σενάριο συγχώνευσης του Τμήματος είναι με το Μουσικό του ΠΑΜΑΚ. Μάλιστα τα μέλη ΔΕΠ εξέδωσαν σχετικό κείμενο πέρσι το οποίο πραγματευόταν τους όρους της συγχώνευσης αυτής.
Κι αυτό είναι μόνο η αρχή: για όσους κατάφεραν ή θα καταφέρουν να πάρουν το «πολυπόθητο» πτυχίο τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Μπορούν να εργαστούν ΜΟΝΟ στην υπό κατάρρευση εκπαίδευση ως καθηγητές μουσικής, αφού δεν έχουν κατοχυρωθεί τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, π.χ. για εργασία σε ωδεία, μαέστροι σε ορχήστρες ή χορωδίες κ.α. Γι’ αυτές τις θέσεις θεωρείται αρκετό το πτυχίο ενός ωδείου και απαξιώνεται το πανεπιστημιακό πτυχίο. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τα Τμήματα που δίνουν ειδικεύσεις οργάνων-ΠΑΜΑΚ και το Μουσικό Τμήμα της Κέρκυρας.
Για τον κλάδο μας έγιναν μόνο δύο διαγωνισμοί ΑΣΕΠ, το 2001 και το 2008 (αντί για το 2003, δηλ. με καθυστέρηση 5 ετών), ξεχωριστά από τους άλλους κλάδους και κατόπιν εντόνων πιέσεων από τους Συλλόγους Αποφοίτων. Παράλληλα, για τα μουσικά σχολεία δεν μοριοδοτούμαστε παραπάνω από το Πανεπιστημιακό Πτυχίο αλλά προσμετρούνται τα Ωδειακά πτυχία και οι υπεύθυνες δηλώσεις οργάνου, για τα όργανα που δεν αναγνωρίζονται ακόμα- σαν το μπουζούκι και το ούτι)
Τέλος, τον περασμένο Αύγουστο το Υπουργείο Παιδείας μέσω ενός «non paper» προσπάθησε να μειώσει τις ώρες του μαθήματος της μουσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πράγμα που τελικά απετράπη μετά από παρεμβάσεις των ίδιων των εκπαιδευτικών. Το συγκεκριμένο αφορούσε και άλλους κλάδους.
Τον τελευταίο μήνα, το Τμήμα μας τελεί υπό κατάληψη. Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και συμπορευόμενο με τις σχολές του ΕΚΠΑ και Μετσόβιου Πανεπιστημίου της Αθήνας, οι οποίες παραμένουν πλην ελαχίστων εξαιρέσεων κλειστές.
           Κινητοποιούμαστε μαζί με τους Διοικητικών μας Υπαλλήλους  κατά των περικοπών του προσωπικού στο Α.Π.Θ.
Συντονιζόμαστε με τους εργαζόμενους στην Ερτ 3, και διοργανώνουμε κοινές δράσεις          Σε συνεργασία με τους άλλους συλλόγους της Σχολής Καλών Τεχνών προγραμματίζουμε μονοήμερο δράσεων με πολιτικό χαρακτήρα στο Α.Π.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου